Wednesday, June 27, 2012

Mary Jane

hye peeps. lama dah aku tak post kat sini kan? mesti korang pun da maleh nak bukak blog aku pasal dah takdde hapdate dah pun. hahaha. well, aku takde masa la nak hapdate2 nih. however, sekarang aku da free daripada fyp (eventhough aku kene betulkan draf untuk jilid, tapi apakan daya, tak siap ditanda lagi, heheh).

dengan adanya banyak masa terluang ini, aku terlebih berfikir daripada yang biasa HAHAHAHA!

berangan je kot, tah hape tah yang aku pikir. kih kih kih

oleh kerana dah lama ber-FYP, hari-hari pergi ke lab yang isolated daripada orang lain, seriously, aku rasa terpisah sangat-sangat dengan kawan-kawan aku. aku dah tak tau sangat perkembangan diorang. apakah diorang semakin chubby ataupun diorang sedang huha huha dalam dunia diorang, aku tak tahu. haduss, sedeyhnyee TT________TT.

teringat masa fesyer dulu, owez together ke mana-mana. kalau satu geng tu ada 14 orang, 14 orang tu la yang akan stick together untuk pegi ke kelas, balik kelas, gi makan, dan sebagainye. hahaha. how suwittt dat tyme kan? terasa sangat macam bebudak lagi tyme tuh. hahahaha :D

tapi bila dah third year ni, masing-masing dah sebok dengan projek masing-masing. buat keje pun individually. yang mana jumpa kat lab tu, untungla, bole bertegur sapa hari-hari. aku pulak, hari2 jumpa 5-6 muka yang sama hari-hari. kalau ramai sikit, mungkin 8-9 orang sehari. hahaha sadiskan?

dats why la aku sangat rindukan member-member aku. geng aku. walaupun kita dah tak rapat mana, tapi aku selalu terbayang tyme-tyme happy dengan korang. macam kak atiq, aku salu jumpa dalam kelas EOP. so, takde masalah la dalam nak bertanya khabar. walaupun banyak jugak cite dia yang aku tak tahu... apa masalah dia mungkin...

macam MJ ni, jarang-jarang jugakla jumpa dia. kalau ada rezeki, jumpa la dia. kalau tak  jumpa, jumpa kete dia jela hahaha. aku suka gile kalau tejumpa kete MJ ni. bukan ape, kete dia special. aku siap bole buat grafitti  kat kete dia hik hik hik. :D

punyela tebal habuk kat kete dia, bukan main suke lagi aku dengan kak paez menconteng nama kitorang kat tingkap kete or body kete dia. yang dia mampu buat hanyalah gelak. huhuhu naseb baik dia gelak je. kalau dia bagi penyepak, tah bape puluh kali tah aku dapat hahahaha.

all of sudden, aku rindu minah ni. aku still ingat dia tolong ajar aku pas aku balik dari bidong. masa tu dah nak test. aku tak datang kelas la sebab gi bidong. so balik tu, aku mintak tolong dia ajarkan aku. then aku pegila bilik dia bawak nota. one by one dia ajar aku. honestly, aku rasa aku tak dapat tangkap satu apa pun yang dia ajar. tapi aku main angguk je pura-pura paham. sebenarnye aku malu dengan dia masa tu. so disebabkan terasa malu yang amat (sebab aku tak bape rapat dengan dia mula-mula), aku jadi hilang fokus. malunye ase festaim masuk bilik dia. macam mana aku nak duduk? macam mana aku nak act? agak-agak rumet dia marah tak aku datang bilik diorang ni? punyelah sengal sampai satu hapah pun takleh tangkap. hahahah. babo.  mintak maap lah merijennn. aku tipu kau yang aku paham hahaha.

aku dan maryjane mase jamuan hari raya 1st year

but then, aku makin selalu pegi bilik dia. kadang-kadang buat keje, salunye study sama-sama. ada satu kali tu, kitorang study sesama, sampailah agak tengah malam jugakla. dah penat-penat study tu, MJ kata, "jom, kite lepak kat luar tu. kite duduk kat tingkap." Aku imagine just duduk tepi tingkap and berbual. rupenye betul- betul duduk kat tingkap (tingkap sliding) tu, menghadap luar. hahahaha! aku macam tak terpkir pun nak duduk kat situ kan. MJ kata dia selalu duduk macam tu. main-main rambut sambil tengok bintang. hahaha macam chomel je kau kan mary jane? hahahaha :D

tetibe terasa nak duduk semula kat tingkap tu. *^_^*

bersama maryjane jalan2 kat kuantan

maryjane tido dalam lecture hahaha
aku memang suke tangkap gambar jawan-kawan aku tido. aku tak tau la maryjane ni pura-pura tido ke, memang betol-betol tetido ke. mary jane jarang tido dalam kelas. setahu aku lah. tak tahu la kalau belakang aku dia suka tido. kah3

yang ni pulak maryjane tido pas penat jalan-jalan kat mydin

aku tak ingat pulak kitorang gi mydin sebab apa. tapi time tu tengah puasa. nak kata beli barang kuih raya tak pulak. furniture rumah baru jauh sekali. makan-makan memang la tak. dia punye penat tu sampai dia bole selambe je lentok kat bahu kak paez, eventhough  orang ramai lalu lalang. asalkan dia rasa dia nampak comel depan kitorg. hahahahaha!




 fuh! fuh! panasnyeee

 slllrrppppp

 huuuu...panas..panas...

ayoyo, boss sudah call hahaha
maryjane sedang berusaha belajar main gitar. 
ada satu lagu aku ajar dia, lagu tu jugak la dia main tak pass-pass.kord da betul, plucking pun da betul. part sliding jari tu dia tak leh nak buat pasal sakit jari. huhhu aku pun sakit gak jari, sampai luka. tapi cepat jugak maryjane belajar. huhuhuhu. yang penting, dia eksaited tengok gitar sebab gitar tu warne biru. nandesukaa??? hhahaha

mary jane pun ada ajar aku lagu. few english songs. cam crazier (taylor swift. since tu aku minat taylor swift), lagu thinking of you (kati paghi bak kata maryjane. dia kata katy perry tu sopan sgt. so dye tukar nama org tu. hahaha) so aku rase gembira nak tukar nama kau ---> merijen, mokjeng, hemjay, murijane, marijane marisini (kak paez) hahahahaha

maryjane sedang menjotos anak kucing kak paez

maryjane sebokk. aku nak amik gambar anak kucing yang comel tuh. dia suh amik gambar dia dengan kucen tu. eeee.. taknak taknak taknak. tapi tepakse gak sebab dia wat muke comel suh amik gambar skali. eee. hahahaha

bakpelah muke ko suci sangat maryjane??? nak lempang je ase. hahahaa


maryjane, sebenarnye aku rindu kat kau. aku tak tahu lah kalau kau baca lagi ke tak blog aku  ni. aku nak tulis banyak lagi, tapi seganlah memandangkan kau kata kau tak rindu aku. hahahaha just kidding.

i will ensure our time together at kuantan will be worth it. i miss you, Maryam Jamilah :)

Tuesday, March 27, 2012

keep this in your mind

oh man,
when i tell u dat u're suck, just ADMIT IT
because you are really sucks man!
messing around and thinking yourself that you're the coolest one
get the fuck off
you're not somebody, not even anybody
and why is it?
because you are just SUCKS!!!

okay let me get you straight.

is it a cool thing to look down on a person? No.
is it a funny thing to humiliate on a person? No.
is it the most wonderful thing when you insulting someone? No.

oh, on a second thought, i think they are cool, funny and wonderful,
when the things GO on YOUR FACE. SPLAT!!

i know you are bigger than me.
everyone are bigger than me.
but that doesn't make you have a really big brain
especially when you use your brain to make some of these shits on me or anyone else.

dude, you're pity and poor.
what else you're gonna do? or what will you work on?
making a tv show where you gonna insulting those peoples?

LAME.

i hope someone would do better on you of what you have done on me.
may the feelings teach you some respects on other people who don't usually like the way you are behaving.

why don't you hug some teddy bears and act like a kid. you'll look cute with them.
i bet everyone would like to smile at you after they kicked your ass-Exactly.

and by the way, don't call yourself as a friend. especially mine.

don't bother to come for me anytime.
don't bother to search for me for any purposes.
i would not do anything for you. at least until i am willing to accept you who you are.

alright. just keep THIS in your mind :-

-DON'T BOTHER TO SEARCH FOR ME FOR ANY PURPOSES ESPECIALLY FOR YOU-

Monday, March 26, 2012

apa yang tak kena dengan aku?

few days ni rase lemah je. rase cam takde semangat langsung. yelah, macam-macam dugaan menimpa. emitionally, physically...MENTALLY???? mereng dah agaknye huahuahua......

mungkin kawan baik aku pun da bosan asyik kene marah je dengan aku. sikit-skit aku jadi emo. mangang sunggoh. fyp pun macam banyak je tak settle lagik. hiuuuuuuu~~~~ dengan kawan yang cam mangang jgak ase nye perangai masing-masing.....  bole tak kalau aku nak sepak perut korang one by one? plisss???

sudah lah fyp punye dugaan bukan main banyak lagi...dengan ic50 yang aku sniri tak sure itu betul ke tak. dengan satu lagi treatment nak kene repeat. pastu dengan aopi staining yang susah sangat nak dapat gambar yang cantik.dah ada gambar cantik pun cam hagham jek bile aku nak tgk under fluorescence microscope. dengan DNA laddering yang tak hade sehelaii pun band untuk treatment aku. wuaaaaaa~~ TT___TT wat shud i do??? i noe...repeat again... sob3

tadi aku main game. aku asyik kalah je. kalah kat tempat yang sama pulak tuh. tapi oleh kerana aku bermain dengan jiwa yang tenang, aku dapat menerima kekalahan aku. tibe2 aku terpikir, apalah sangat erti kekalahan tu bile at last aku menang dan dapat pergi ke stage yang seterusnye. samela mungkin macam aku buat fyp ni. aku da buat cytotoxic assay. mule-mule memang manyak sangat salah. banyak juge yang tak jadi. apa laa... tapi, bile aku bua tu menjadi, rasanye macam tak terungkap betapa leganya hati itu.

game mario kene kumpul duit disamping mengelak halangan-halangan yang melanda untuk ke target place dia. tapi tanpa duit tu sume, still bole pegi ke target place dia. yang penting apa objektif kite? nak dapatkan duit banyak2 sampai tak lepas nak elak halangan, ataupun fokus pada halangan da amik duit yang mana betul2 bole dapat.

samela jugak halnye dengan fyp aku. kalau aku hanya fokus untuk siapkan assay aku, minggu lepas lagi aku da bole tarakucha pasal aku da sampai assay terakhir. tapi, adakah aku hanya akan menghabiskan fyp aku bodo-bodo macam tu je? tak mungkinlah kan. hape ke bang hang  sangat nak membazirkan setahun wat fyp dengan menghasilkan thesis sebagai sesuatu yang hanya layak dipandang sebagai  sampah?? memang ba nga alif nga.

dulu aku ase cam pelik sangat nape sv aku sentiasa act like lion bile jumpe aku dan kawan-kawan aku.  tak penah pun dia nak tunjuk muke baik dia. bukanlah tak penah, tapi tak selalu. mengapa????? tadi, sambil makan-makan dan menenangkan pikiran besama kawan baik aku, aku terpikir. mungkin prof tu sebenarnye nak budak melayu menjadi lebih bagus daripada budak2 cina dan india. sebab tu la dia bagi muke je kat budak-budak cina dengan india. yang budak melayu ni buat salah sikit pun dah kene bambu cam hape. bayangkanlah, ngadu contaminate je pun. kene sergah sekuat-kuatnye. budak cine ngadu contaminate diberi semangat jek. dia suka kat budak cina tu sebab nampak cam banyak progress. padahal, cerita di sebaliknya, hmm... hampehhh!!!biarlah kitorang je yang simpan je kisah dia dengan kitorang. itulah diari lab inos 3. hukhukhuk. tapi bila kite pikir semula, adakah student cina tu bole survive sekiranya dia ada masalah kat tempat keje dia? bolehkah dia survive  sekiranya dia dapat bos yang garang cam singa?  adakah dia bole keje under stress di saat dia ada problem, tak de sorang pun yang nak tolong dia dan bos pulak menyalahkan dia?

mungkin dia takkan bole survive  sementara kitorang yang melayu ni insyaAllah boleh survive. apa yang kite tahu, orang melayu memang tak bole diberi muke sangat. nanti da dapat betis mintak peha. melayu ni kalau disuap, makin manje jadinye. jadi, sv kitorang sebenarnye sedang menyediakan kitorang sebagai manusia yang berkualiti sekiranya kami bergraduat dan bekerja nanti.

sorry, aku bukan nak jadi racist. aku ada ramai je kawan cina dengan india. diorang sume baik. tapi ada sesetangah je yang macam yang aku cerita ni. kite yang melayu pun bukannye betul semua kan? kadang-kadang yang sebangsa ni la lagi macam hagham je memasing perangai kan.

memang hagham sangat sekor-sekor. kawan baik konon, blah la korang. pegila balik umah masing-masing buat menatang hagham yang korang suke. tak payah nak muncul depan muke aku lagi. wat nyemak je. pegi.

aku rase, sekian la sampai di sini. tak payah nak kecik-kecik hati. sape makan cili, pegila minum air sniri.

aku nak stadi. maklumlah, boring asyik main-main je.
bye korang!


Tuesday, February 14, 2012

tak habis-habis berangan

aiyooo...... tau tak? saya tak tau nak wat ape... hahaha *kelakarnye T.T
dengan lab tebako, pastu takle wat fyp luar waktu pejabat
oh, this is owseeemmmmm~~~

takpela, saya suke dapat cuti rasmi jumaat sabtu. T.T
 hahaha nak tau tak?
dalam pada kesempitan wang dan kocek ni, masih sempat lagi haku menyambar barangan2 yang aku sesaje gedik nak beli
seperti pensel warna, stationary, dan yang paling best......

UKULELE!!


 hak3..ni kalau mak aku tau nih... mau dia hambat aku dari johor ke terengganu malah ke korea sekali pun
dengan duit tggal seratus, aku beli ukulele yg harga asalnye rm300 lebih, pastu dapat 50% discount, jadik rm175
ukulele aku pelik wehh. buncit kat belakang. bukannye rata cam  gitar, tapi takpela. sape tak suke mende pelik kan? haw haw haw~~~

tulah mak....i mintak gitar je dulu...sebabkan mak kata aku hanya bole beli gitar pas abis belajar, maka aku telah pun membuat sedikit research tentang gitar yang aku nak. serta sedikit demand terhadap mak hahaha *tak gune punye anak

pertama -----> aku nak gitar akustik yang lebih sedap. tapi yang ni optional la. sebab aku da ada gitar kapok murahan satu. so aku bole tangguh dulu la nak bali gitar akustik baru ni

gitar lama aku cmnila. wane biru

 i nak gitar cmni. slim body
amekaw nak fender trusss

kedua-----> aku nak gitar elektrik. hari aku da try satu gitar elektrik ni beb. perghhhh memang masyukkk ar bunyik dia... aku da deal baik punye dengan uncle tu. member2 aku pun da eksaited da aku nak beli gitar ni. mak pun kate okey jek. tapi gune duit savings aku senirik la *no hal!! sekalinye, hampeh. tak jadi beli. dan aku malas ye nak cakap kenapa. yang aku tau aku sedih. sob3

okey...salah satu dpd yg kat ats ni...both pun takpe....

fender squier pun menarikkk


ketiga----> aku suke gitar bass walaupun aku hampir sama tinggi dengan gitar bass tu. hahahah. aku suke sebab tone dia rendah. dan bile sekali sekali goreng gune tone yang tinggi sikit, bunyinye sangat lazat lagi menyelerekan..nyam3 hahahaha

wink3 byk sgt kaler rambang mata jadinye..yg penting...fender jazz bass!

yaaa...itu dia demand aku..kalau aku nak demand lagi ,memang banyak laa kann...
ye...senarai demand aku....

1---> set dram. haaaa ko mampu? kalau aku beli, alamatnye bapak aku letak ats bumbung sebab bilik aku dah penuh dengan gitar. hahahaha. tak pun dia letak kat kebun dia. kebun kan luas? T.T tak dapat dram yang real, dram elektrik pun oke what? lagi best! leh adjust bunyik ikut suke. pastu klu takde karen, langsung takle main kann hahaha



2---> keyboard. nak  piano tak mampu. lagi satu cam beso sangat. habis dapur mak aku kalau aku mintak dia piano.alamatnye dia potong bawang cincang ayam atas piano tu la kot. >.<




3---> biola a.k.a violin klu korang tak tau hahaha. aku sangat-sangat tertarik dengan bunyi mendayu violin.tapi nak beli stick violin tu pun aku tak mampu. apatah lagi violin. kem salammmmm~~

untunglaaa ada violin berderett

yg ni unik
tradisional unik

amacam? terer tak taste aku? haaa... kalau bapak aku yang landlord tu  pun tak mampu nak belikan aku, lagikan aku tak tak keje lagi ni ha. hahaha. takpe2, aku nak mintak hadiah hantaran kat bakal suami aku bende2 ni lah. kalau takde pun, bagi studio satu pun cukuplah. haaaa... amacam??

Thursday, January 5, 2012

al-Fatihah buat tokbak....


2 Januari 2012
Aku masih ingat tarikh tu. Tarikh bila mana aku kehilangan seorang lelaki yang banyak jasanya membesarkan aku dari kecil sampailah aku masuk asrama dan dah tak duduk lagi rumahnya, melainkan sekali sekala melawat bila ada peluang balik ke rumah.
Aku masa baru je pegang buku, nak baca sebab ada exam 4 Januari. Aku belek-belek buku aku, cari muka surat yang aku dah tanda. Tiba-tiba adik aku telefon.

Adik : dimba!
Aku : hah, ape dia?
Adik : mak ada tepon kau?
Aku : takde.
Adik : betul takde?
Aku : takde.
Adik : aku nak bagitau ni, tapi kau jangan nangis pulak.
Aku : hah? Kenapa?
Adik : aaa....
Aku : apa dia? Cakaplah.
Adik : ........................................................ *nak dekat seminit dia senyap
Aku : woi! Cakaplah!
Adik : aku tak tau nak cakap macam mana!
Aku : apesal? Aush dapat naik sekolah agama darjah 5?
Adik : itu cerita lain la ngekkk! Ini...

Tibe-tibe henpon kawan baik aku berbunyi. dia pun angkat. pastu dia bagi kat aku. dia kata mak tepon. 
Aku : weh, mak tepon aku. Kejap, kejap.
Adik : okey. Kau cakaplah dengan mak. *letak telefon

Aku pun ambil teleon dan cakap dengan mak.

Aku : hello mak!
Mak : hah, diba! Ni  mak nak bagitau ni. Diba jangan sedih ea. Tok bak dah takde.

aku rase macam kene langgar dengan lori. sesak napas kejap. sendat dada.

Aku : hah?innalillahi wa inna ilaihirrajiun .............. aaa.. err...bila..........?
Mak : baru je tadi, diba.
Aku : (still cam blur-blur) ea...... aa...... abeh... nak pegi...?
Mak : apa, diba? Eh, tak payah. Adibah kan tengah periksa. Adibah periksa dulu. Tak payah balik ea. Doakan tokbak je dari jauh ea. *henpon lagi satu terlepas dari tangan
Aku : aa....oke...oke..... ye.....
Mak : okey diba ea? Mak nak pegi umah maktok ni. Nanti kita cakap lagi ea. Assalamualaikum.
Aku : aaa.... waalaikumsalam. *letak telefon

Jah sengih-sengih, tak expect pape. Mungkin sebab suara mak aku bukan suara orang menangis. Tapi suara orang redha.
“nape?” cam biasa, Jah akan tanya.
“tokbak dah takde....” aku jawab antara keluar tak keluar suara aku, tapi Jah dengan Pizah yang duduk dalam bilik tu dengar.

Masing-masing terkedu. Aku lagilah terkedu. Aku terbayang, maknanya,pasni bila aku balik johor, aku gi umah maktok, tokbak takde lagi la ea? Maknanya, kalau aku telefon, dah takde suara serak tokbak yang angkat telefon lagi la ea? Kalau aku datang umah, dah takde tokbak yang nak bukakkan pagar yang berkunci la ea? Pasni, da takde tokbak la yang sambut kitorang, lagi-lagi aku yang jarang-jarang balik ni?  pasni takde lagilah tok bak yang ketawa setiap kali kitorang tiga beradik datang riuh-rendah cam budak-budak kecik nak salam dia? takde la atuk aku yang selama ni setiap kali aku balik, dia akan tanya “lepas ni kau nak kerja dekat mana? Tok bak dengar dekat jb ada syarikat bioteknologi. Kau kerjalah kat situ.” Atau kat mana-manalah yang ada kaitan dengan sains kerjanya yang dia dengar dekat berita atau baca dekat surat khabar.
...............................................................

Tokbak memang sakit. Dia ada semput. Selalu keluar masuk hospital. Selalu jugak pergi hospital untuk amik ubat. Tapi dia paling tak suka duduk hospital. Ada je sebab dia nak balik umah. Tak selesa katanya. Macam mana pun dia nak duduk kat umah dengan maktok aku. Tokbak sendiri pun jarang ikut kitorang pergi jalan-jalan. Pergi beraya pun kadang-kadang dia tak ikut. Dia kata,  “nanti aku semput. Lecehlah.  Takpe. Kau orang pergi jelah.”

Tokbak suke memasak. Dia rajin pergi kedai tiap-tiap pagi, beli lauk dengan surat khabar sekali. Dia tak kisah. Tak pernah pun dia merungut penat ke, apa ke. Memang itu rutin dia yang aku tau sejak kecik lagi aku duduk umah dia. Pagi-pagi pukul 8 pegi kedai Babu denga Jia Seng. Pukul 9 lebih dia baliklah. Nanti dia duduk dapur tolong maktok masak. Siang ikan, siang ayam, siang sayur. Maktok tinggal buat rencah pastu masukkan bahan-bahan. Kadang-kadang hari ni dia tanya, “esok kau nak makan lauk apa?” nanti aku cakaplah, nak lauk gulai ayam ke, daging masak minangkabau ke, sotong masak hitam ke, hohoho...

Kadang-kadang kalau dia tak de selara, dia masaklah makanan feveret dia-mee suah. Mee yang macam sooh oon (some people eja suhun) pastu kuah cam cair-cair sikit. Tak pun kalau dia rajin, dia masaklah special sikit. Cam nasik lemak ke. Ada sekali tu dia dah beli dah bahan-bahan nak masak nasi lemak. Beli kat pasar Larkin kot rasanya (tokbak memang sanggup redah jalan sampai ke Pasar Larkin semata-mata nak cari bahan masak). Tiba-tiba maktok kata maktok nak tido umah aku. Terus tokbak tukar plan.
“awak tidur rumah nora (mak aku)? Takpelah. Kawan masak bubur jelah kalau macam tu.”
Huhuhu. Sebab dia nak makan sama-sama dengan maktok. Tokbak memang caring loving sharing dengan maktok. Kalau maktok tidur umah kitorang, mesti tokbak akan tepon. Winduuu <3 <3

Kalau bulan puasa, tokbak akan prepare air yang paling sedap untuk berbuke iaitu sirap bandung+ais krim soda. Terbaekkkk!! Bile nak raye, tokbak akan tolong maktok buat kek. Kek marble, kek kukus, kek oren, kek coklat. Tokbak akan pegi kedai, beli tepung, telur dan sebagainya. Sampai kat umah, tokbak akan pukul putih telur sampai kembang. Aku pun suke nyebok nak tolong pukul jugak. Nanti tokbak bagi pemukul telur yang kecik , bagi aku pukul telur dalam bekas besar yang sama. Tak sampai sepuluh menet aku dah penat.
yang besar untuk tokbak, yang kecik untuk cucu-cucu dia yang suke nyebok

Hahahaha! Bila dia potong gula melaka jadik kecik2, aku akan mintak barang seketul dua ketul gula untuk dimakan. Nanti dia bagi. Huahaha.
gule melaka yang dah dipotong!

Mase aku sekolah-sekolah dulu, tokbak lah yang akan teman aku untuk tunggu van sekolah. Hari-hari macam tu. Balik sekolah pun dia yang akan tunggu. Same goes with my little sister. Nanti tokbak bawakkan beg kalau dia tengok kitorang cam penat sangat bawak beg berat. Yang salu kene dengki dengan tokbak time sekolah ialah adik aku. Dia ni asal balik sekolah je dia tanya tokbak, maktok masak apa. Nanti tokbak dengki dia. Tokbak cakap maktok tak masaklah. Maktok belum masak lagilah. Haahaha. Pastu dia panggil adik aku si comot. Sebab adik aku memang comot. Hahaha!


Aku ingat lagi masa kecik-kecik, aku nak jajan Krispies nama dia. Tapi tokbak tak tau. Aku nak ikut dia pergi kedai,nak tunjuk yang mana satu. Adik aku pulak tibe-tibe sebok nak ikut. Mak tak bagi. Last-last dua-dua tak dapat pegi. Tokbak kata nanti tokbak balik tokbak tunjuk. Nanti bagitau betul ke tak. Sekalinya, kat kedai tu Krispies da abes. Bila dia tanya uncle Jia Seng sal Krispies, uncle tu trus tunjuk coklat Crispy. Bile tokbak bawak balik, tunjuk kat aku, aku cakap bukan. Terus aku meraung pasal aku frust aku tak dapat ikut tokbak nak tunjuk yang mana satu. Ni sume kau punye pasal nona! :D
Tokbak kata takpe-takpe, dia patah balik kedai pergi amik yang betul. Tapi sebab benda tu dah takde kan. Bape ari pastu lah baru dapat. Mak suruh kitorang bagi pembalut Krispies kat tokbak. So dat tokbak akan bawak pembalut tu dan cari Krispies yang betul J

ni yang kitorang nak (sygnye takde gmbr wrapper dia langsung)

ini pulak crispy yang tokbak dapatkn dari kedai hik3


Mse kecik-kecik kan kite akan main ape saje yang bole dimain. Kitorang main bola ping pong nan sebijik. Entah cane bola tu kemik. Aku tunjuk kat tokbak. Tokbak kata, mari sini, rendam bola tu dalam air panas. Dia pun rendamkan. Tup-tup sejam pastu bola tu dah bulat semula. Yeay!! Tokbak terror lah!

Last masa aku balik masa cuti krismas, 25 Disember tu aku pegi umah dia, sebelum aku balik 26 Disember esoknya. Sebelum pegi umah maktok, kitorang belikan maktok kuey teau goreng. Tiba2 ternampak kat kedai tu ada jual mee suah, so mak pun order mee suah untuk tokbak. Bila dah nak sampai tu aku telefon lah tokbak, nak bagitau yang kitorang dah nak sampai dan nak suruh dia bukakkan gate yang pastinya berkunci sebab diorang duduk dua orang je. Sampai-sampai je, maktok kata, tokbak baru nak tepon mak, nak mintak mak belikan mee goreng mamak sebab diorang lapar. Kebetulan mak datang bawak makanan. Diorang pun makan. Tokbak makan mee suah dia, habis sebungkus. Agaknya sebab dia lapar lagi, dia amik sikit kuey teau maktok. Aku tengok, wah, berseleranya tokbak makan. Siap tambah lagi. Hepi aku tengok. J
inilah mee suah! yummy!

Rupenye, itulah kali terakhir aku jumpa dia, salam dia, berbual dengan dia. Who knows, rite? 2 weeks after aku balik ke terengganu, dia dah pergi. Mak kata tokbak pergi dalam keadaan yang mudah sangat. Mak G nak datang umah maktok. Macam biasa, tokbak akan tunggu kat ruang tamu sambil duduk kat kerusi dengan meja kopi. Tokbak memang selalu duduk sambil tutup mata, sampai tertido. Hari tu pun sama. Tokbak tertidur. Tapi kali ni untuk selama-lamanya. Tokbak takkan bangun lagi. Maktok yang duduk dalam bilik pun tak sedar yang tokbak dah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan mudah tanpa ada satu bunyi pun. Sampailah mak G datang, barulah tahu yang tokbak dah takde...

Jam 10.45 malam, tokbak disahkan telah menghembuskan nafasnya yang terakhir...

Al-Fatihah buat tokbak, maafkan cucu mu kerana tidak dapat berada di Senai bagi melihat mu untuk kali yang terakhir... semoga tokbak ditempatkan bersama orang-orang yang beriman...
Tokbak saya seorang anggota bomba yang sangat tegas dan berdisiplin namun penuh dengan kasih sayang terhadap anak-anak dan cucu-cucunya.

inilah tokbak saya. i miss u tokbak :')

Saturday, December 31, 2011

untuk adikku, NONA~

okeh. nampaknye adik aku carik pasal dengan aku.
aku yang tengah elok-elok pegang pen pegang buku nak stadi
tibe-tibe dia menghanjeggg sikit punye galak. KANN.

aku pun hape lagi. sedapnye adik haku nehh memanaskan aku di kala cuaca sejuk dalam bilik haku,
*tau pulak nak hangatkan aku yg tengah sejuk ni
 korang tau hape bende alah yang dia buat sampai aku nak revenge ni?

ni hah!!
you see? you seee????

hangit je ketiak aku membacenye....
beberapa siri hanjeng-menghanjeng telah berlaku
tibe-tibe abg sdare aku tag fb BAPAK aku
perghhhhh.... naseb baik wa punye bapak tak online fb tau *phewww!~

tau tak betape kedengaran desperatenye aku bile dia post cenggitu? sipottt. >_< "

dan ini.....



aku malas nak tulis, kalau rase nak bace, gi terajang pintu blog dye nona ngok ngek.

sekarang ini...... aku nak bagitau kat kawww wahai nonaaaaa....

aku nak ciri-ciri adik ipar yang camne pulak, HAHAHAHAHA!!  *naseb kaw lha amerr kui3

ciri-ciri adik ipar yang aku nak ::

1. rajin. adik aku malas nak mengemas, suke nyepah ade la. klu dpt cleaner je pun jadikla. janji kebersihan rumah dan bilik adik aku terjage.

2. pembersih. boleh lah tolong cucikan bantal busokk bedanoh dia tuh. hahaha!!!

3. suke kucing. lagi afdhal klu jenis yang suke kutip kucen bwk balek umah. *allergic treatment utk kaw! hahaha!

ZZzzZzz...kroooiihhh..woof! wooff!! *ngigau jadik anjing


 punyela byk sampai diorang tak muat duduk dlm sangkar, lantas cawan2 kau jadi mangse

4. aku taknak gak adik ipar yang tinggi. satu, nanti saket tengkuk aku nak dongak-dongak tengok dia. dua, adik aku pun bukannye tinggi sangat pun!! hahhaa

5. educated. at least belajar sampai PhD. lower dari tu aku rejek.

6. kalau tua pun, takleh lebih umo aku, nanti BESO kpale cam denosor plak.

7. reti makan banyak-banyak. adik aku suke masak bende merepek-repek cam nugget dan drumet ayam. pastu mesti ada tekak mat salleh sikit pasal dia suke makan paspot. eh salah, fastfoot. erghh!!! fastfood!!

8. penyabo pasal adik aku banyak ghewel. *bang, nak kete kaler oren! nak baju kaler oren! nak pokok kaler oren! nak kucing kaler oren!

broom! brooommm!!

woof! wooff!! hahahaha

9. tak kerek. kau kerek je aku ceraikan kau. wakakakaka

10. boleh ngam dengan bapak aku. *bapak aku garang taw? ade bran?

11. pastu bole buat keje kebun. pasal bapak aku ada banyakkkkkkkk lembu, kambing dan kebun kelapa sawit yang nak dijaga. kalau dia taknak *geli kununnye*, aku ikat dia kat belakang lembu, lari 100 round.

12. yang paling penting, ada duit. pasal pas kwen nnti tiap2 bulan korang kene bayar ufti or wang perlindungan kat aku. what? aku kan ALONG??
cun!! cukup tiga beradik!!

dah, haku dah puas hati. aku nak sambung bace nota dan buku marine natural product. kepada nona, nanges la cepatt hahahaha!

wakakakaka!!!
*sape la wat dajal kat role model aku si taylor swift dgn ex-future bf aku neh?








Wednesday, December 14, 2011

Bile Miss El bajet brilliant~~

huwarghhhh~~~
agak semak samun blog aku ni yep?
kpade peminat2 cik Diba di luar sana, mahap la sebab lame tak menghapdet *hahaha bajet feymesss
kite bizi la awakkk
hari2 kusut rambut sebab banyak keje
*ceewah alasan dush3
fyp je da tiga gunung keje dikumpulkan
esaimen pulak 1 gunung setengah
aiyoyo~~

tapi la kan, ada satu citer kelakar la beb sal fyp nih hahaha
aku bukan nak ngutuk orang, tapi kalau da tak pandai, janganla tunjuk pandai lak kan?

arakian, pada suatu hari *flashback cite zaman dulu2
aku dan Cik Jah pegila ke lab
hasratnya nak tukar prepare treatment untuk kitorang guna on the next day
sudahlah semalamnye tak terjejak lab
terpakse kensel on the sempot
so kononnye arini dtg nak buat penuh semangat la kan

tibe2.... 

sampai2 lab je kitorang tengok ada berdozen-dozen culture flask atas sinki


korang bayangkan bende ni bertingkat-tingkat cam umah teres atas sinki

satu je perkara yang terlintas dalam pikiran kitorang ni
Adakah Mass Contamination Telahpun Terjadi???
*Mass Contamination: Pencemaran BEsar-besaran erkk sesuaikah ertinya
takpe la janji korg paham yg culture tu contaminate byk2

so kitorang pun mengecheck la culture kitorang
eh eh, sehat je?
so, wat de heppeng?

maka, akak PhD yang supervise kitorang pun membuke la cerita.....

" tadi kwn awk yg Miss El tu datang. dia check culture dia. tibe-tibe dia kata culture dia contaminate dengan PARAMECIUM. akak pun check la. akak kata kat dia, ni bukan contaminated dengan Paramecium, ni kotor pada flask je."

tapi Miss El tak pecaye doe. dia tetap kate menatang itu adalah Paramecium. lantas dia pun membuang semuaaaaa culture flask dia termasuklah stock culture yang kitorang kongsi bersama-sama.*cer korang bayangkan sesuatu yang dah takde stock nye. duhh >.<"


tak cukup dengan tu, dia siap cakap lagi kat Miss Jay yang culture SEMUA contaminated. Miss Jay pun buang la semua culture flask beliau. padahal beliau punya culture tak contaminate pun. tapi sebab Miss El beria sangat kan, so dia terpecaye.

Maka, duduklah kami budak-budak yang belajar Protozoologi ni bebincang.

1st : cane bole ada Paramecium dalam tempat yang hanya ada Acanthamoeba? baik stock, culture dan treatment semuanya berasaskan Acanthamoeba. how come bole ada Paramecium? Paramecium bukannye bole terbang-terbang nk masuk dalam flask. dia berenang gaya kuak tunggang terbalik u noe???


nampak tak Paramecium yang berbulu-bulu tu?ada beza tak dengan kotor-kotor di sekitarnya?
*paramecium ada bulu yang dipanggil "ciliate" (plural:cilia) gunenye utk berenang kuak tunggang terbalikkk

2nd : Miss El ni tau tak beza rupa kotoran dengan rupa Paramecium atau dia tau tak rupa Paramecium sebenarnye??  itulah, orang amik FYP protozoologi sebab dah pernah belajar Proto. dia tak penah-penah amik proto sebok nak buat fyp proto. pastu nak kerek lak tuh. Akak yang beritahu tu akak PhD. sah-sah la akak tu tahu tu bukan Paramecium. eksyen sangat tanak caye.

puas la kitorang gelakkan dia haritu. kotoran dengan Paramecium pun tak reti beza. dah tu ada hati lak nak tuduh kitorang yang contaminatekan medium dia. sudahlahhh~~~
There was an error in this gadget